Rólunk

A Diafilmgyártó Kft. az 1954-ben alapított Magyar Diafilmgyártó Vállalat jogutóda.

A céget elsősorban ismeretterjesztő és iskolai oktató diasorozatok nagy tömegű gyártása céljából alapították, ám hamarosan elindult a szalagos mesefilmek kiadása is, mely mára a cég kizárólagos terméke lett.  A kezdeti 31 cím után hamarosan több száz mese került feldolgozásra, az illusztrátorok között pedig a magyar képzőművészek színe java megtalálható.


A családi körben történő diavetítés a 60-as évekre igen elterjedtté vált, több milliós példányszámban kerültek diafilmek a boltok polcaira illetve az otthonokba. A műfaj népszerűsége a modern technológiák és eszközök megjelenésével ugyan csökkent, de ellentétben a többi kelet-európai országgal, a diafilmgyártás Magyarországon fennmaradt,  sőt újra virágzásnak indult.

"A diafilm a kisgyermekek számára az egyik legsokoldalúbb nevelési eszköz" - tartják a pszichológusok. 


A művek, melyek választéka évről évre újabb, többnyire kortárs darabokkal bővül,  gyöngyszemek a maguk nemében, kultúránk kis gyöngyszemei. És ma kvázi hungarikumok !

Cégünk 60. születésnapját egész éves rendezvénysorozattal ünnepeltük. Kiírtunk pályázatokat, szerveztünk kiállításokat, felnőtt és gyermekvetítéseket és megszerveztük a Nagy Dia Napot, mely napon felhívásunkra mintegy 100 intézményben tartottak vetítéseket.  Ezen eseményből immáron hagyomány lett, minden év novemberében tartjuk és várjuk a csatlakozókat .

 

65. születésnapunkat nagy szabású Diafilm történeti kiállítással ünnepeltük, mely betekintést nyújtott a diavetítés és technika történetébe, a nagyipari gyártás kezdeteibe és az ismeretterjesztő diafilmek  széles választékára, végigkísérte a mese diafilmek kiadásának múltját és jelenét.  AZ év másik nagy eseménye volt A diafilm legjelentősebb grafikusai című kiállításunk, melyhez egy vetítés-sorozat is kapcsolódott a rajzolók diafilmjeiből.


Sajtófigyelő:

magyarnarancs.hu : 60 éves a 100 éves dia
mandarchiv.hu: 60 éves a diafilm
www.budaipolgar.hu: Mesés hungarikum
nlcafe.hu/szabadido : Éljen a tekerős mozi!
www.stop.hu/kultura: 60 éve pörög a magyar diafilm
www.mon.hu: Vetítésekkel, kiállítással ünneplik a hatvanéves diafilmgyártást
nepszava.hu: Hatvanéves a diafilmgyártás 
hvg.hu/kultura: Falra vetített Tenkes kapitány
delmagyar.hu: Ez milyen - Hatvan éves a diafilm
hirado.hu: Vetíts egyet naponta - Hatvanéves a Diafilmgyártó Vállalat
mno.hu: 2014 a magyar diafilm éve
veddamagyart.info: Hatvanéves a magyar diafilmgyártás 
csaladhalo.hu/interju/nincs-olyan-digitalis-csoda-amely
orientpress.hu/125520