7. Budapesti Klasszikus Film Maraton

7. Budapesti Klasszikus Film Maraton

2024. szeptember 17-22.
Zsiráf Zsiga és Mackó Miki Elolvasom 7. Budapesti Klasszikus Film Maraton 1 perc Következő DIAFILM-szemle 2024

2024. szeptember 17. és 22. között immár hetedik alkalommal rendezi meg az NFI a Budapesti Klasszikus Film Maratont, a restaurált klasszikusok nemzetközi filmfesztiválját.

A fesztivál kiemelt témája az idén 110 éves magyar animáció lesz, de a 70 éve útjára indult diafilm is fókuszba kerül, az animáció és a diafilm kapcsolatát bemutató kiállítással, történeti előadással, diavetítésekkel felnőtteknek és gyermekeknek.

A gyermekeknek szervezett vetítéseken olyan filmesek alkotásait is láthatja a közönség, akik sok diafilm létrejöttében is közreműködtek.

A Peti és barátai című összeállításban a diafilmes Dia Dani sorozat hőseivel találkozhatunk (Macskássy Gyula, Várnai György, Csermák Tibor munkái), a Misi mókus kalandjainak szereplőiben (Foky Ottó rajz és bábfigurái) a Makk Marci dia-sorozat alakjait fedezhetjük fel.

A felnőttek számára is tartogat érdekességet az esemény-sorozat: 20-án este 18:30 órai kezdettel egy különleges válogatást láthatnak az 50-es évek diafilmjeiből Ütközet a krumpliföldön címmel. Helyszín: Art+Cinema mozi (1074 Bp, Erzsébet krt 39.)
Részletek és jegyvásárlás itt.

A magyar animáció idővonalának kezdőpontja 1914-re esik, amikor Kató-Kiszly István grafikus első papírkivágásos trükkfilmjét Zsirb Ödön címmel elkészítette. Ez a vásári komédiák világát idéző, humoros című kisfilm sajnos elveszett, de a következő évtizedek páratlanul színes története számos fesztiváldíjas remekművet és generációk óta velünk élő kultikus darabot termelt ki.

1973-ig, az első magyar egész estés animáció, a János vitéz megszületéséig először sziporkázó reklámfilmekkel varázsolták el a hazai animációsfilm-készítők a nézőket; majd a legkisebbeket mesékkel (Peti-sorozat), a felnőtt közönséget pedig vidám szatírákkal (Gusztáv-széria) mulattatták. A korabeli mozis szokás szerint a játékfilmek előtt vetítették ezeket a rövid mozgóképeket, melyek azonban a televízió színrelépésével mind inkább kiszorultak a moziműsorokból. A sorozatok ekkortól már a tévéképernyőre készültek, az önálló rövidfilmekkel pedig csak a filmfesztiválok közönsége találkozhatott.

Idén a magyar animáció klasszikusai előtt tisztelegve visszaadjuk a gyöngyvásznat az animációs filmeknek, és eredeti szerepüknek megfelelően, kísérőfilmként kerülnek műsorra.