Rólunk

A Diafilmgyártó Kft. az 1954-ben alapított Magyar Diafilmgyártó Vállalat jogutóda. Az 1994-ben történt szerencsés privatizációnak köszönhetően a cég és a műfaj, Európában egyedülálló módon, fennmaradt, sőt a 2000-es évektől kezdve tevékenysége és népszerűsége új lendületet vett.

Új diafilmek sora született, ma már a kínálat 20%-át az utóbbi 20 évben készült címek teszik ki. Magunk, a kft. munkatársai elhivatottan végezzük már-már kultúrmissziós, hagyományőrző tevékenységünket, mert hiszünk benne, hogy a digitalizált világban is (vagy még inkább) szükség van erre régi, lelassulós, meghitt műfajra, és szeretnénk, ha az újabb generációk is részesülhetnének a diázás örömeiben.

A diafilmgyártás maga az évek során nem sokat változott, képanyagaink ugyan ma már digitálisan készülnek és kerülnek el a Filmlaborba, itt azonban a filmre írást követően minden a korábbiakhoz hasonlóan, filmtechnikai eljárással készül, a kiszerelést pedig kézi munkaerő segítségével végezzük. Ez a „kézműves” jelleg talán szintén egyik tényezője annak, hogy közszeretetnek örvend e hagyományos, emberközeli termék. Videónkban megmutatjuk, hogyan készül a diafilm.

A DIAFILM

Műfaj és termék

A diázás kultusza hazánkban nagyrészt annak köszönhető, hogy már a kezdetektől magas színvonalú művek születtek, melyek a mai napig elvarázsolják a gyermekeket. Grafikusművészek színe java dolgozott a diafilmeken, a szerkesztők pedig igyekeztek az magyar és világirodalom széles skáláját megjelentetni.

A szalagos diafilmek ma is kultúránk kis gyöngyszemei. A diafilmekhez készült képanyag, a régi rajzok az OSZK tulajdonaként a Nemzeti Kincs részét képezik!! Ma is születnek új diafilmek, a 300 címet tartalmazó kínálat 20 %-át már az utóbbi 20 évben kiadott filmek teszik ki. Ezek között számos a kortárs mese, Bartos Erika, Berg Judit, Finy Petra, Lackfi János vagy Varró Dániel is szerzőink táborát gazdagítja.

Grafikusaink közé pedig a régi nagyok mellé olyan mai, jeles illusztrátorok is felsorakoztak, mint Agócs Írisz, Horváth Ildi, Kállai Nagy Krisztina, Kürti Andrea, Maros Krisztina, Szalma Edit, vagy Szimonidesz Hajnalka. A diafilm a népszerűségét azonban nemcsak a termék, de a műfaj különlegességének is köszönheti. Hiszen semmi nem pótolja azt az élményt, amikor a vetítés során összebújik a család, besötétítenek a szobában és megjelennek a falon a gyönyörű, vetített képek. A mese pedig élő szóban, a szülő, nagyszülő kedves hangján szólal meg! A diát meg lehet állítani, lehet közben beszélgetni és egy-egy képet akár hosszú percekig is lehet nézegetni. Éppen ahogy a kicsi kívánja. Ezen számos előnyét és értékét hangsúlyozva pszichológusok is előszeretettel ajánlják kisgyermekes családoknak a diavetítést. Ha felejthetetlen élményt akarunk szerezni gyermekünknek, vegyük hát elő a diavetítőt és fedezzük fel újra és újra a diafilmet!

Mérföldkövek

A cég fennállásának 50. évfordulóját 2004-ben egy kisebb diatörténeti kiállítással és egy nagy partival ünnepeltük, ahová sok hajdani kollégát és szerzőt is elhívtunk. A közös visszaemlékezések, nosztalgiázás során örömünkre szolgált a meggyőződés, hogy a termékeink iránti lelkesedés minden korban jelen volt/van a cég életében – tán ez is magyarázza a kiváló műveket.2014-ben ünnepelte a cég alapításának 60. évfordulóját. Kiírtunk pályázatokat, szerveztünk kiállításokat, felnőtt és gyermekvetítéseket és megszerveztük a Nagy Dia Napot, mely napon felhívásunkra mintegy 100 intézményben tartottak vetítéseket. Ezen eseményből immáron hagyomány lett, minden év novemberében tartjuk és várjuk a csatlakozókat.

Erről számos cikk számol be:

 • magyarnarancs.hu: 60 éves a 100 éves dia
 • mandarchiv.hu: 60 éves a diafilm
 • budaipolgar.hu: Mesés hungarikum
 • nlcafe.hu: Éljen a tekerős mozi!
 • www.stop.hu/kultura: 60 éve pörög a magyar diafilm
 • mon.hu: Vetítésekkel, kiállítással ünneplik a hatvanéves diafilmgyártást
 • nepszava.hu: Hatvanéves a diafilmgyártás
 • hvg.hu/kultura: Falra vetített Tenkes kapitány
 • delmagyar.hu: Ez milyen – Hatvan éves a diafilm
 • hirado.hu: Vetíts egyet naponta – Hatvanéves a Diafilmgyártó Vállalat
 • mno.hu: 2014 a magyar diafilm éve
 • veddamagyart.info: Hatvanéves a magyar diafilmgyártás
 • csaladhalo.hu/interju
 • orientpress.hu/125520

A 65. évfordulót 2019-ben egy nagyszabású Diafilmtörténeti Kiállítással ünnepeltük, mely betekintést nyújtott a diavetítés és technika történetébe, a nagyipari gyártás kezdeteibe és az ismeretterjesztő diafilmek széles választékába, végig kísérte a mese diafilmek kiadásának múltját és jelenét. Az év másik nagy eseménye volt. A diafilm legjelentősebb grafikusai című kiállításunk, melyhez egy vetítés-sorozat is kapcsolódott a rajzolók diafilmjeiből.