Több, mint egy könyv

Több, mint egy könyv

Ha most előjegyzed, novemberben már forgathatod!

MEGJELENÉS: 2024. november 1.

JEGYEZD ELŐ MOST az eszter@diafilm.hu címen és kapsz egy 10%-os vásárlási kedvezményre jogosító kupont, mely 2024. november 30-ig váltható be web-áruházunkban. (eredeti ár 11990 Ft)

DIAkönyv – A magyar diafilmgyártás története
A magyar Diafilmgyártó 2024-ben ünnepli alapításának 70. évfordulóját. A jubileum kapcsán jelentetjük meg ezt a hiánypótló és látványos kiadványt, mely betekintést nyújt a diavetítés és a technika történetébe, a nagyipari gyártás kezdeteibe, számba veszi a korabeli kiadványok tematikáját és jellegzetes darabjait, végigkíséri a mesediafilmek kiadásának múltját és jelenét. A rengeteg képpel illusztrált és számos érdekességgel dúsított albumot lapozgatva különleges, ugyanakkor komplex módon kirajzolódik előttünk a korszellem, az adott időszak politikája, gazdasága és gondolkodásmódja, a csodás meseillusztrációkon keresztül pedig képet kaphatunk a magyar grafikus társadalom kiválóságáról, páratlan sokszínűségéről.

A kiadványt Bíró Ferenc: A festett üveglemezektől a diavideóig című munkája felhasználásával és magángyűjteményének anyagaiból állítottuk össze.

A 216 oldalas kiadvány több, mint 1200 képet tartalmaz.
A könyv röviden áttekinti a diavetítés múltját, az eszközök kialakulását és azok sokszínűségét, kronologikusan végigköveti a magyarországi diafilmgyártás történetének egyes szakaszait: a két világháború közötti időszak, a háború utáni évek (Magyar Fotó Dia-osztálya), 1954-től Magyar Diafilmgyártó Vállalat (MDV), 1994-től Diafilmgyártó Kft. A leghosszabb és legtermékenyebb (MDV) időszak izgalmas kiadványainak több fejezetet szentel: külön sorra veszi az ismeretterjesztő kiadványokat egyfajta tematikus bontásban (politikai, népnevelő, érdeklődési körök szerinti, iskolai oktató és sport témájú), és külön a szalagos mese diafilmeket, melyeket két oldalról is megközelít. Egyrészt a mesék, történetek témája és a szerzők, másrészt a rajzolók felől, így képet kaphatunk a diafilmek rendkívüli sokszínűségéről és sokrétűségéről.
A diafilm újjászületése című fejezet a jelenleg is működő kft 30 éves tevékenységét mutatja be sok sztorival és az új kiadványok változatos világának felsorakoztatásával.
A diafilm jövője fejezetben szaktekintélyek vélekedésit, írásait olvashatjuk.

A kiadvány szövegét rövid érdekességek sora tarkítja, ám egy különálló fejezetet is kapnak a hosszabb kifejtést érdemlő érdekességek – márpedig számos ilyen van a diafilm világában. Sok mindent megtudhatunk a gyártás folyamatáról, az eredeti képanyagokról, a hangosításról, a reklám és a diafilm kapcsolatáról, és érdekes számadatokat, statisztikákat olvashatunk kiadványokkal és forgalommal kapcsolatosan.

Egyéb könyv adatok:

Borító: kemény táblás

Méret: 195x233 mm

Súly: 1066 gr

Pár további kép, ízelítőnek: