Felfedeztük Csermák Tibor!

Felfedeztük Csermák Tibor!

Újra kiadjuk a Kicsi Jankó szerencséje című diafilmet

Mindig tudtuk, hogy archívumunk még sok kincset rejt. Amikor rábukkantunk e
képanyagra, azonnal beleszerettünk. A népmesei elemekből összeállított történet
rajzait Csermák Tibor készítette.

Jankó, a legkisebb fiú is elindul szerencsét próbálni, ám bátyjaival ellentétben az ő kalandjai jó véget érnek. Ám a szerencse nem ingyen csöppen az ölébe; kicsi Jankónak is ki kellett állnia előbb a Jószívűség, Önzetlenség és Bátorság próbáját.

Csermák Tibor rajzolta egyik ikonikus diafilmünket, mindenki kezdő készletének kötelező darabját, A török és a teheneket (Móricz Zsigmond), és a Nagyhatalmú sündisznócska című Móra Ferenc mesét is. Munkásságát nagyon szeretjük, így örömmel adjuk most át nektek e felújított diafilmet (További jó hír: van még kettő a tarsolyban tőle, legközelebbre 😊😊)

Csermák Tibor (Kaposvár, 1927. július 15. – Budapest, 1965. november 14.), a magyar animáció egyik úttörője volt. Első önálló kisfilmjét 1957-ben készítette Móricz Zsigmond meséje nyomán (A török és a tehenek), mely komoly elismerést hozott
neki. A hatvanas évek elejétől készült filmjei (Piros pöttyös labda, Holdhorgász) jellegzetes, lélektani, lírai animált akvarellek voltak. Az előbbi volt az első jelentős külföldi magyar rajzfilmsiker, 1961-ben Velencében a gyermekfilm-fesztivál első díját nyerte.