Irodalom diafilmeken - 70 mű 70 képben

Irodalom diafilmeken - 70 mű 70 képben

Kiállatás a Diafilmgyártó alapításának 70 éves évfordulója alkalmából
Diafilm 70 - Így kezdődött... Elolvasom Irodalom diafilmeken - 70 mű 70 képben 1 perc Következő 70 éves a DIAFILM

Kiállítás a Klebersberg Kultúrkúriában (1028 Budapest, Templom u. 2-10)

A kiállítás megtekinthető 2024. január 12 . és február 11. között

A Diafilmgyártó Kft. (jogelődje, az MDV) alapításának 70 éves évfordulója alkalmából megrendezett kiállítás 70 irodalmi mű egy-egy diafilm-illusztrációját válogatta egy csokorba, melyek 32 mester keze munkáját dicsérik.

Az irodalmi művek diafilmes feldolgozása már az alapításkor megkezdődött és nagy lendülettel folyt az első évtizedekben. Képző- és grafikusművészek legjobbjai készítették nagy szakértelemmel és műgonddal a sokszor terjedelmes irodalmi alkotások illusztrációit, nemegyszer 60-80 képben. A rajzok értékes eredetije ma is
fellelhető, azok a Nemzeti Kincs részeként az OSZK tulajdonában vannak. E kiállítás anyaga 4000 kép közül került kiválasztásra, a nemzeti könyvtárban azonban több, mint 50000 diafilm-képet őriznek.

A kiállított képek egy része ma is megnézhető diafilmen, a művek megtalálhatóak a kiadó kínálatában. A gyártó azonban törekszik arra, hogy a forgalomban nem lévő, ám mind irodalmi, mind grafikai szempontból kiemelkedő művek is elkerülhessenek az érdeklődőkhöz, így évről évre pár címet újból megjelentet exkluzív kiadványként, limitált példányszámban.