Bartos Erika

(Budapest, 1974. február 7. )

Író, építészmérnök, grafikus

„Meséim többféle feldolgozásban is életre keltek, számomra az egyik legkedvesebb műfaj a diafilm."

A Bogyó és Babóca sorozat első meséje 2004-ben jelent meg diafilmen, ami jelentős lépést jelentett a magyar diafilmgyártás életében, hiszen ez a mese törte meg a több mint tíz éves csendet, és adott új lendületet a mára már hungarikumnak számító diafilmgyártásnak.

"Az első mesét hamarosan újabb Bogyó és Babóca epizódok követték, ma már összesen 8 diafilmem kapható. Az utóbbi években több olyan exkluzív történetet is írtam, amelyet kifejezetten diafilmre szántam, ezzel is erősítve a diázás műfaját.” (Idézet a szerző saját honlapjáról)


2021-ben egy karácsony-váró története is diafilmre került Bogyó és Babóca mézeskalácsa címen.
A szerző népszerűségét jelzi, hogy diafilmjeiből évente több, mint 15 ezer példányt vásárolnak meg a rajongók.

Életútja

Bartos Erika az Eötvös József Gimnáziumban érettségizett, majd a BME Építészmérnöki Karán szerezett diplomát, 1998-ban. Egyetemi évei alatt több pályázat díjnyertese volt. Svédországban és Izraelben is szakmai ösztöndíjjal tanult. Építészmérnökként több mérnöki irodában is praktizált. Építész diplomája mellett képesítést szerzett kiadványszerkesztés, számítógépes grafika terén, tanulmányokat végzett lakberendezés és a gyógypedagógia területén is.

Meseírói pályája a kétezres évek elején indult. Első művét, a Bogyó és Babócát a Pozsonyi Pagony Kiadó jelentette meg 2004-ben, melyből még azon évben diafilm is született. (A mese képi világát is a szerző teremtette meg, saját illusztrációval jelenik meg azóta is minden műve). A szerethető mesehősöket és a kedves, megnyugtató világot közvetítő történeteket a legkisebbek hamar a szívükbe zárták, így a meséből sorozat lett, mely mára már több, mint 60 könyves kiadványból és 5 diafilmből áll, de CD feldolgozás és animációs filmsorozat is készült belőle.

A szerző egy másik sorozatot is útjára indított Anna, Peti, Gergő címmel, mely egy öttagú család mindennapjait meséli el. A sorozat a 11. kötettel ért véget 2009-ben. Próza mellett verseket is ír, melyet saját kiadásban jelentet meg. Verseit több zenekar is megzenésítette, klasszikus gyerekkari kórusművet is komponáltak szövegeire.

Építészmérnöki végzettsége visszaköszön könyveiben, akárcsak a Pécsről készített kötetben, mely elnyerte Pécs város Pro Civitate kitüntetését. A hatkötetes Brúnó Budapesten sorozat pedig a fővárost mutatja be a legkisebbeknek (2016-2021, Móra Kiadó). A mesekönyvek világából kilépve egy építészeti albu­mot is közreadott saját illusztrációival, Buda­pest titkai címmel, mellyel elnyerte a Szép Magyar Könyv verseny főpolgármesteri különdíját. 2018-ban eddigi munkássága elisme­réseként Janikovszky Éva-díjban részesült.

Pályája kezdetétől fogva aktívan foglalkozik súlyos betegségben szenvedő gyerekekkel, meséinek egy része Braille nyomtatásban és jelnyelven is elérhető. Hiánypótló karitatív könyveiért, sokrétű jótékony tevékenységéért miniszteri elismerésben részesült, a Máltai Szeretetszolgálat és a Vöröskereszt oklevelét is átvehette, majd 2017-ben a Csillagbusz című kötet kapcsán Év Gyermekkönyve díjban részesült. Művei több nyelven megjelentek, munkáját számos hazai és nemzetközi díjjal ismerték el.

Forrás: Bartos Erika honplapja