Benkő Sándor

(Budapest, 1922. június 4. – Budapest, 2007. augusztus 22.)


Benkő Sándor, tervezőgrafikus, az elsők között csatlakozott a Diafilmgyártó rajzolói közé az 1956-ban készült Történetek Mátyás királyról című diafilmjével, majd pár év alatt megrajzolta a Robin Hood, a Csalóka Péter és a Budapesti kaleidoszkóp illusztrációit. A '60-as években készültek Az ásító inas, a Dr. Dolittle utazásai, a Toldi rajzai, végül 1975-ben a Babszem Jankó.

Életútja

Az 1940-es évek elején magánúton folytatott tanulmányokat Örkényi Strasszer Istvánnál, Rozs Jánosnál és Deutsch Ernő Józsefnél. 1947-ben Muskovszky László mellett dolgozott, 1948-57-ig a Moképnél moziplakátfestő. 1953-ban a Grafikusművészek Alkotóközösségének tagja lett, 1955 óta önálló tervező. Különböző kiadók (Móra, Zrínyi, Diafilmgyártó) számára készített illusztrációkat, diafilmeket, honvédségi oktatótáblákat rajzolt, kereskedelmi kiállításgrafikát tervezett. 1975-ben elnyerte Az év legjobb plakátja verseny nívódíját. Több kiállításon vett részt. Munkái a Magyar Nemzeti Galériában, a Széchényi Könyvtárban és külföldön találhatóak.

Benkő sajátos plakátvilága csupa játék, alakjai a geg kedvéért időnként groteszkké torzulnak, ábrázolásait erős kontrasztok, montázsra épülő kompozíciók jellemzik. Munkásságából kiemelkednek ízesen kimunkált, groteszk hangvételű film- és cirkuszplakátjai.
Bár felfedezhetünk hasonlóságot plakát- és diagrafikáin megjelenő alakjainak vonásaiban, utóbbiak jóval realisztikusabban megformált, festői megoldásokat mutatnak.

Díjak, elismerések

1953 Népművelési Minisztérium illusztrációpályázat III. díj, 1975 Az év legjobb plakátja verseny nívódíj