Berg Judit

(Budapest, 1974. január 28. ) József Attila-díjas író
Első diafilmje 2011-ben készült, a legkisebbeknek szóló Maszat sorozatból aDoktor Maszatcímű epizód,  ezt követte pár évre rá aMaszat a tanyán, 2021-ben pedig újabb rész jelent megMaszat űrhajózikcímmel. Az Agócs Írisz által illusztrált könyvek kisebb átszerkesztés, és további (főleg háttér) színezés után kerülnek diafilmre.

Berg Judit leglépszerűbb regényéből, a Ruminiből is készült diafilmRumini a Szélkirálynőncímmel, mely a regényfolyam első két fejezetét dolgozza fel: megtudhatjuk, hogyan ismerkedik a kis hajósinas Bojtos Benedek kapitány szárnyai alatt a hajósélettel. Kálmán Anna a diafilm rajzolója is, aki a remek figurákkal, színes, részletgazdag illusztrációkkal – ha lehet, – még tovább növelte a mese értékét és népszerűségét.

Életútja

A Karinthy Frigyesről elnevezett angol–magyar két tannyelvű gimnázium után az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészkarán szerzett magyar–angol szakos tanári diplomát és drámatanári végzettséget. Közben egykori általános iskolája színházszakkörének írt darabokat, részt vett a rendezésben, vándortáborba kísérte a gyerekeket, angolt tanított. Az egyetem utolsó évétől az angoltanítás mellett nyelvi lektorként és fordítóként működött. Közben megszületett legnagyobb lánya, Lilla. Az első meséket neki találta ki. Amikor újra dolgozni kezdett, újságírónak állt: főleg kultúrával kapcsolatos cikkeket, interjúkat, riportokat készített. Később még három gyermeke született: Bori, Dalma és Vilmos. Nekik köszönheti, hogy ráébredt, a meseírás a neki való foglalkozás. Ők ihletik a meséket, néha történetet és szereplőket is rendelnek, máskor ötleteket adnak.

Történeteit a tematikus szerkesztés és a világos megfogalmazás jellemzik, amit a gyerekek is könnyen megértenek, ám a felnőtteknek sem együgyű. Illusztrátorait igényesen megválogatva könyvei nem csak jók, de szépek is. Az Év Gyermekkönyve-díjat 2007-ben Rumini című könyvéért kapta meg. A mesefolyam azóta 10 kötetre bővült. Nevéhez ma már több mint ötven könyv fűződik, köztük a Cipelő cicák, a Panka és Csiribí, a Lengemesék és a Maszat sorozat is.   

Díjak, kitüntetések

Az Év Gyerekkönyve (Rumini, 2007.)
IBBY Honour List (Rumini, 2008.)
József Attila-díj (2011.)
Fitz József Könyvdíj (Lengekalendárium, 2015.)
Merítés-díj – „Legjobb gyerekkönyv” (A négy madár titka – Kertész Erzsivel közösen, 2018.)
HUBBY-díj – „Év Ifjúsági könyve” (Az őrzők, 2020.) – A diákzsűri döntése alapján
Merítés-díj – „Legjobb gyerekkönyv” – Közönségdíj (Rumini Tükör-szigeten, 2020.)