Dániel András

(Budapest, 1966. szeptember 21.- )

Képzőművész, grafikus, író

Dániel András a Kufli mesékkel robbant be a köztudatba. A Kuflik különleges hangulatú, kedélyes világa és a különböző személyiségű figurák szellemes történetei azonnal diafilmre kívánkoztak, így már a kezdetektől velünk vannak. 2017 óta három epizód jelent meg a kis- és nagyközönség legnagyobb örömére (Egy kupac kufli, Kuflizenekar (+ Odalenn a fűben), Jó éjszakát, kuflik).

Életrajz

Sokoldalú grafikus, aki újságok, magazinok címlapjától kezdve gyerekkönyvekig sok mindenhez készített már illusztrációt. Mindemellett elismert kortárs festő, számos egyéni és csoportos kiállítása volt. Infografika, plakát, könyvborító egyaránt szerepel a repertoárján.

Írói munkássága ifjú korára nyúlik vissza, ám a képzőművészet előtérbe kerülésével az háttérbe szorult. 2012-ben jelent meg első önálló kötete, a Matild és Margaréta a Pagony Kiadónál. Egyedi, különleges humorú meséket ír. Olyanokat, amelyek a gyerekek mellett a szüleiket is megszólítják. 2012 óta sorra jelennek meg gyerekkönyvei, amelyeket általában egyszemélyben ír és illusztrál. Igazán ismertté a Kufli-sorozat tette, amelyből rajzfilm-sorozat is készült, és ami mára megérett arra, hogy PhD-dolgozatok témája legyen, gyakorlatilag bármilyen szakterületen. András szerint a kufliktól leginkább azt lehet tanulni, hogy nem érdemes túlizgulni a dolgokat, mindig mindenre adódik valami megoldás. Emellett persze azt is, hogy időnként pont a megoldást hajszolva bonyolítjuk agyon a dolgokat… Mindenesetre a kuflik nem stresszelik túl a dolgokat. (Nem úgy, mint a szerzőjük, vallotta be András egy gyenge pillanatában.)

Kicsibácsi és Kicsinéni, valamint A nyúlformájú kutya című kötetei Szép Magyar Könyv-díjat, a Mit keresett Jakab az ágy alatt HUBBY Év Gyerekkönyve-díjat kapott.

Forrás: Pagony Kiadó