Kertész György

(Nyíregyháza, 1927. március 30. – )

Hidrobiológus,egyetemi tanár, író

Kedves személyét mi magunk is ismerjük. Rengeteget mesélt nekünk az életéről, no meg a Vízipók keletkezésének körülményeiről. Egyszer viccesen megemlítette: a mesefigurák karakterét sokszor ember-ismerősei ihlették – amit hivatalosan tagadott, mert sok találgatás, sőt sértődés is történt emiatt.

Kertész György a forgatókönyv írója Vízipók-csodapók c. diafilm-sorozatunknak: Eltáncolt üzenetek, Mindenki tévedhet, Élelmes gyerekek, Felhő a tó felett. (dramaturg Bálint Ágnes)

A négy diafilmes epizódban összesen 12 féle!!! állatka bukkan fel, akikről csupa érdekes és valós dolgot tudhatunk meg! Viszont a lábakat NE SZÁMOLJÁTOK! A rajzterveket először nem akarta elfogadni a professzor úr, mert kevés lábat rajzoltak az alkotók, aztán persze kiegyeztek: a pókok végül 8 helyett 6, a rovarok 6 helyett 4 lábon élnek a mesében. A biológiai ismeretbővítés mellett a (vízi)világ sokszínűségének bemutatása és egymás elfogadása is szempont volt a mesék születésénél. A kedves figurák, a csodás, színes hátterek és a vicces jelenetek miatt hamar a gyerekek egyik kedvencévé vált a sorozat.

Életútja

1950-ben természetrajz-földrajz szakon tanári diplomát szerzett. Ez évben Természettudományi Kar Állatrendszertani Tanszékén gyakornok lesz, 37 éven át itt marad mint oktató és tudományos munkás. 1987-től 1992-ben történt nyugdíjba vonulásáig az ELTE Tanárképző Főiskolai Kara Biológiai Tanszékének vezetőjeként Állatrendszertan, Állatföldrajz, Ökológia és Evolúció előadásokat és gyakorlatokat tartott. Nyugdíjasként tanított Debrecenben és Nyíregyházán is. 2000-ben az ELTE rektorától aranydiplomát vett át. Egész életében sokrétű munkát végez több helyen is. Fővárosi Csatornázási Művek laboratóriumai, halgazdaságok, haltenyésztési telepek részére, s speciális vizsgáló módszerekkel részt vett a BM Bűnügyi Laboratóriumának munkájában is. Közben megszületik a Vízipók-csodapók című mese sorozat. Óriási sikert aratva. Nem csak tanít hanem ügyesen nevel is a sorozat.

Forrás: http://www.5mp.eu/web.php?a=eximese2&o=M4yMonXxqw