Marék Veronika

(Budapest, 1937. december 19. –) író, grafikus

Könnyed, kedves, tanulságos, ám csöppet sem szájbarágós stílusa miatt kicsik és nagyok kedvenc meseírója Marék Veronika. Diafilmen tíz műve jelent meg, melyekből évente több, mint 6500 példány kerül a gyerekszobákba. 

1970-ben jelent meg első diafilmje, a Laci és az oroszlán. Az ezt követő években azután sorra: a Marika és Misuli (ez később A sünik és a csúnya kislány címet kapta), a Télapó és Ezüstmackó, valamint a Boribon, a játékmackó, ahol a szürke mackó még csak a gyerekek játéka. Később Boribon Annipanni barátjaként, és immáron barna bundában életre kelt és vált igazi siker történetté mesekönyv formában. A számos epizódból diafilmen is megjelent a Boribon autózik, a Boribon, a bajnok és a Boribon tojást fest.

A kis gesztenye gyerkőcök kalandjairól szóló mesesorozatából 2 diafilm született: a Kippkopp és a többiek, valamint a Kippkopp a fűben.

Marék Veronika meséje a Harcsabajusz kapitány, és folytatása, a Harcsabajusz és Matrózmajom is, melyeknek rajzait Richly Zsolt készítette.

Életútja

Középiskolai tanulmányait a Fazekas Mihály Gimnáziumban végezte el. 1957-1958 között az Iparművészeti Főiskola díszítő-festő szakán tanult. 1961-1963 között az Állami Bábszínház diákja volt. 1961-1966 között az ELTE BTK magyar szakán tanult.

Szabadfoglalkozású író és grafikus, mesekönyveit maga írja és rajzolja. Rádió- és tv-játékokat, rajzfilmsorozatot, bábjátékokat is ír. Évekig a Kisdobos, a Dörmögő Dömötör külső munkatársa volt. Könyvei megjelentek német, román, lengyel, szerb, angol, spanyol, japán és koreai nyelven is.

Munkásságát számos díjjal ismerték el, többek között:

Janikovszky Éva díj (2006),

József Attila-díj (2010),

Budapestért díj (2018)