Zsoldos Vera

Zsoldos Vera

(Budapest, 1924. március 10. – Budapest, 2016. június 21.) grafikusművész, illusztrátor, író

A Magyar Diafilmgyártó Vállalt számára 14diafilmetrajzolt, melyek egy kivételével mind a mai napig forgalomban vannak. Ezzel ő a rekorder „élő” címszámok tekintetében. Évente több, mint 6500 db diafilm kerül eladásra Zsoldos Vera rajzaival(2020-as adat). A legnépszerűbbek:Holle anyó,Vackor az óvodábanésVackor messzi útra indul,Zengő ABC.
Zsoldos Vera egy meseregényt is írt, melyet egyik kisunokája és a kedvenc foxi kutyusa ihletett, és mely természetesen diafilmen is megjelent saját rajzaival, Csipi címmel. A „mármegintmitcsinálszCsipi” mondat szállóige lett a mese kedvelői körében.

Életútja:

Az Atelier rajziskolában kezdett rajzzal komolyabban foglalkozni. A második világháborúban elhurcolták, de szerencsésen túlélte. 1951-1956 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola hallgatója volt. 1957-ben diplomázott. Mestere: Fónyi Géza Kossuth-díjas festő- és mozaikművész. A főiskolán alkalmazott grafika tanára volt az alig pár évvel idősebb Zelenák Crescencia, akivel élete végéig jó barátságot ápolt. Grafikusként rengeteget dolgozott, közel 600 könyvet illusztrált, könyvborítókat tervezett. Az Országos Széchényi Könyvtár katalógusaiban 416 mű illusztrátoraként van nyilvántartva. Művészi alkotó munkája mellett a Szépirodalmi Könyvkiadónál a képszerkesztőség vezetőjeként dolgozott nyugdíjba vonulásáig. Itt számos íróval, grafikussal, művészkollégával került kapcsolatba. A hatvanas évek végétől folyamatosan jelentek meg az általa rajzolt diafilmek. A legkisebb olvasóknak leporelló jellegű lapozók jelentek meg rajzaival. A Jó kutya voltam című könyv írójaként is megismerhették olvasói Zsoldos Verát. A meseregény főhőse a kis foxi kutya: Csipi. A könyvből később diafilm is készült, természetesen mindkettő (a könyv és a diafilm is) a művésznő rajzaival jelent meg.

Illusztrációi megjelentek gyermeklapokban is (Kisdobos, Dörmögő Dömötör, Pajtás) Ismerősek lehetnek a grafikusnő munkái felnőtt- és gyermek szépirodalmi és ismeretterjesztő művek, mesekönyvek, tankönyvek, nyelvkönyvek valamint Gerald Durrell és P. G. Wodehouse könyvek lapjairól, a gyermekirodalom klasszikus alkotásainak (Bogáncs, Barátom, Bonca, Óz, a nagy varázsló, Holle anyó) rajzairól, valamint a régi diafilmek kockáiról. Két lánya, 5 unokája és 8 dédunokája született még életében.

Díjai, elismerései

Nívódíj (1994)

Művelődési és Közoktatási Minisztérium alkotói különdíj (1997)

Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (2004)

Diafilmek – Zsoldos Vera rajzaival:

Zengő ABC (1975), Kutya-tár (1976), Suttog a fenyves (1977), Pincérfrakk utcai cicák (1978), Tengerecki (1978), Vackor az óvodában (1979), Mese a halászról meg a kis halról (1981), A világszép kecskebéka (1982), Csipi (1985), Iskolás leszek (1986), A rozmarintszál (1987), Holle anyó (1987), Prücsök (1988), Vackor messzi útra indul (1990)