Magellán világ körüli utazása

Magellán világ körüli utazása

Történelem és földrajz szerelmeseinek

Ha már Kolumbusz Kristóf felfedező útjáról elolvastátok a diafilmet, íme egy másik kiadvány archívumunkból, mely Magellán útjáról készült. A diafilmet a varsói Wspólna Sprawa Fotó és Diafilm Vállalat készítette 1979-ben. A diafilm képkockáit a galériában teljes terjedelemben megtaláljátok.

A Föld első körülhajózása Fernão de Magalhães (magyarul többnyire: Magellán) vezetésével végrehajtott, 3 évig tartó portugál–spanyol expedíció volt 1519 és 1522 között, melynek célja az akkori nevén Fűszer-szigetek (ma Maluku-szigetek) nyugatról való felkeresése és a spanyol korona számára való birtokba vétele volt, a dél-amerikai kontinens déli részén feltételezett átjáró megtalálása segítségével.

Magellán az út alatt életét vesztette. Az út során bebizonyosodott, hogy Amerika és Ázsia között óriási vízterület van, ami sokkal szélesebb nem csak az Atlanti-óceánnál, de annál is, ahogy a korabeli térképeken az Amerika és Japán közötti távolságot ábrázolták. Ezen kívül az is kiderült, hogy a Föld felületének nagy részét óceán borítja, és hogy létezik az egységes Világóceán. Továbbá végső bizonyítékkal szolgált arra, hogy a Föld gömb alakú.